středa 31. prosince 2008

Několik rad pro šťastnější život

Stávejte se nejkrásnější představou, jež o sobě samém máte a přinášejte si tím štěstí a radost. Pomocí sebepozorování zjišťujte kým jste, uvědomujte si, kým byste se chtěli stát a chovejte se dle svého "nového" já. Záměrně v tomto pravidle neužívám spojení "stávat se lepším", jež člověka vyzývá k sebekritice, jež se může stát destruktivní.

Naučte se bezvýhradnou láskou přijímat vše, co k vám přichází. Ničemu se nebráňte, protože čemukoli se bráníte, je to forma strachu. Ta se zaznamenává ve Vašem podvědomí a bráníte-li se něčemu opakovaně, začne se Vám takto v osobnosti utvářet negativní energetický vzorec, který nejen že hlodá v podvědomí (a občas se vynoří nečekaně napovrch do vědomí), ale je též zhoubným pro Vaše fyzické tělo. Cizí názory pozorujte v tom co Vám mají dát a pokud se s nimi neztotožníte, berte je jako vlastnictví názoru těch druhých a s láskou nechte sebou proplout. Nepovažujte je automaticky za špatné ani za správné - okrádáte se tím o svobodu Vašeho budoucího jednání.

Nebojte se přijímat lásku a pochvaly Vašich bližních jen proto, že si nedůvěřujete, že byste mohli být milováni nebo že je za chválou jiný skrytý úmysl.

Nelpěte na nikom a na ničem. Lpění není svobodná čistá láska, ale sužující strach. Držení se starých principů je sice bezpečné, ale jsou-li založené na obavě ze změny (jež se jeví pro Vás vhodnější), nejsou pro Vás optimální.

Buďte upřímní a otevření k ostatním i k sobě. Neupřímnost je pouze další formou strachu (např. že Vás ostatní nebudou milovat za to, kým opravdu jste). Upřímnost a otevřenost je láska, uzavřenost je strach.

Nekritizujte se. Sebekritikou či sebelítostí Vám klesá sebeláska a sebedůvěra a pak se ji snažíte hledat jinde (např.u partnera). Nebo svou sebelítost vnášíte do duší ostatním (ač třeba nechtěně), čímž je zasahujete.

Nebojte se předem toho, co nechcete, aby se stalo.

Trestání sebe samotného je jen podvod, aby se člověk cítil na chvíli lépe.

Nenechte ostatní trpět pro svou osobní nenávist, jež není ničím jiným než opět formou strachu z přijetí druhého.

To, co si o někom myslíte, je JEN Vaše věc. Jestliže si o někom myslíte, že je to idiot, pak je to JEN Vaše věc. Proto Vaše nepřijetí této osoby nerozšiřujte mezi ostatní. Stejně tak jestliže si o Vás někdo myslí, že jste hlupák, je to JEN jeho věc a nikoho jiného.

Tvořte. Do své tvorby (hraním na nástroj, zpěvem, tancem, malováním, psaním, programováním na počítači, prací na zahrádce...) vkládáte kus sebe a pomůže Vám to v sebeurčení, kým jste a kým se chcete stát.

Žijte vědomější život. - Všímejte si, jak se kdy proč chováte a jak se chovají ostatní k Vám. Pozorujte, jak Vám okolí nastavuje zrcadlo Vaší osobnosti - že se chováte stejně, ač si to nechcete přiznat - lépe pak budete moci změnit sebe k obrazu svému.

Uvědomte si, zda Vaše myšlenky, jednání a činy vycházejí z lásky nebo ze strachu. Vnímejte, jaký je pravý zdroj Vašeho jednání a zjistíte-li, že je to strach, obraťte jej v lásku.

Zaměřte (zaostřete) Vaši myšlenku , kterou chcete tvořit Vaši budoucnost a nepřestávejte se jí držet.

Chovejte se, jak se chcete chovat a stanete se tím.

Nikdy nikoho nepomlouvejte - šíříte tak do okolí svůj strach, kterým jste nepřijali danou osobu

Když Vás někdo upozorňuje na Vaše chyby, nedejte vzniknout nevraživosti. Pečlivě zkoumejte své chování a vděčně se věnujte jeho nápravě. (Sai Baba)

Život prožívejte - nejen užívejte. Žijte život v přítomnosti - v tom, co Je právě nyní - a z přítomnosti vycházejte při svém rozhodování. V každém okamžiku Vašeho rozhodování se zachováte dle toho, kým jste a tudíž nikdy nejednáte v přítomnosti v omylu ("špatně"). Proto Vaše chování v minulosti nepovažujte nikdy za špatné (protože když jste se pro něj tehdy v přítomnosti rozhodli, bylo dle Vás "správné"), ale spíše se z něj poučte a příště se zachováte v přítomnosti opět dle toho, kým jste (ač to bude jinak, než při rozhodování v minulosti).

Pokud se budete vyhýbat se příslušnému konání a budete se spoléhat na osud, i osud vám proklouzne rukama. (Sai Baba)

Prostudovat jednu knihu za druhou neslouží žádnému účelu, ale uvést do praxe jeden řádek z jediné knihy postačí, aby vás uchránil od věku temnot, nevědomosti a touhy po světle. (Sai Baba)

Tajemství štěstí není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale je v tom, že se nám líbí, co děláme. (Sai Baba)

Nemůžete-li se rozhodnout , zeptejte se sebe : "Jak by se zachovala láska ?" a bude-li otázka upřímná, příjde vždy správná odpověď.

Nepovyšujte se nad ostatní. Každý něco má, umí či zná něco, co jiný ne. Proto sdílejte a dávejte to nejkrásnější co v sobě máte ostatním.

Opatrujte úspěchy, které jste získali pěstováním ctností a blahodárných návyků. Co bylo získáno, bývá často promrháno ve špatné společnosti, kritizováním nebo leností a upovídaností. (Sai Baba)

Usmívejte se na svět a svět se bude usmívat na Vás.

Zastavte se a jděte na klidnou procházku do lesa. Dnes.

Strach je nejhorší kuchař. Nedávejte mu proto ingredience.

Staňte se nejkrásnější představou o sobě samém ! Staňte se kým se chcete stát. Dělejte,co opravdu chcete dělat a žijte jak chcete žít Vy a ne ostatní :-)

Žádné komentáře: